От 2023 г= Франсоа Валериан е председател на Борда на

...
 От 2023 г= Франсоа Валериан е председател на Борда на
Коментари Харесай

Франсоа Валериан: Не е нужен европейски закон „Магнитски“, а здрави съдебни системи

 

От 2023 г= Франсоа Валериан е ръководител на Борда на шефовете на „ Прозрачност без граници “ (Тransparency International). Специалист е по тематики като противозаконни финансови потоци, политическа честност и стратегически правосъдни каузи.

Като началник „ Програми за честност в бизнеса “ в секретариата на организацията Валериан инициира застъпничеството на срещата на Г-20 към финансовата регулация и битката с корупцията.

В професионалната си кариера той работи както в обществения, по този начин и в частния бранш. Договаря обществени съглашения със синдикатите на въглищните мини, работи за огромни банки, преподавал е финансово контролиране и контрол. Има докторска степен по история.

 Тежка злополука на Подбалканския път тази нощ, има потърпевши 1 мин. Тежка злополука на Подбалканския път тази нощ, има потърпевши  Мъж е намушкал смъртоносно майка си 1 мин. Мъж е намушкал смъртоносно майка си  Много слънчеви часове: Какво ще бъде времето в неделя? 4 мин. Много слънчеви часове: Какво ще бъде времето в неделя?  Силно земетресение е записано в Коралово море 2 мин. Силно земетресение е записано в Коралово море  Европа е изправена пред трагично горещо лято 3 мин. Европа е изправена пред трагично горещо лято  Лимузина с зрелостници катастрофира в центъра на София (СНИМКА) 1 мин. Лимузина с зрелостници катастрофира в центъра на София (СНИМКА)  Тежка злополука на Подбалканския път тази нощ, има потърпевши 1 мин. Тежка злополука на Подбалканския път тази нощ, има потърпевши  Мъж е намушкал смъртоносно майка си 1 мин. Мъж е намушкал смъртоносно майка си  Много слънчеви часове: Какво ще бъде времето в неделя? 4 мин. Много слънчеви часове: Какво ще бъде времето в неделя?  Силно земетресение е записано в Коралово море 2 мин. Силно земетресение е записано в Коралово море  Европа е изправена пред трагично горещо лято 3 мин. Европа е изправена пред трагично горещо лято  Лимузина с зрелостници катастрофира в центъра на София (СНИМКА) 1 мин. Лимузина с зрелостници катастрофира в центъра на София (СНИМКА)

Франсоа Валериан приказва извънредно пред Светослав Иванов в предаването „ 120 минути “ за теорията и практиката на политическата корупция:

Г - н Валериан , к орупцията е чума за всяко общество , само че какво се случва с нациите , които са почнали да одобряват корупцията като естествена част от политическата среда всички тези , които считат , че е обикновено тези на власт да крадат ? Чували сте го на доста места по света ?

– Това е останало в предишното – да се смята, че корупцията е нещо обикновено, което всеки би трябвало да приема и практикува. Сега, опасенията, които имаме, са, че има политици и водачи, които се пробват да показват корупцията като норма, като стандарт, като нещо задоволително и се пробват да убедят хората, че това не е проблем. Интересът на народа, явно е да преборят корупцията, тъй като тези политици оферират краткосрочни решения, само че в дълготраен проект, жителите са губещите.

За всички нас ще бъде наслаждение да установим мир, декларира украинският президент

Много от нас смятаха , че войната в Украйна ще стартира да сплотява всички европейски народи в напъните да си разчистим двора от корупция , само че в действителност сътвори поле за още нови схеми за корупция и мръсни пари . Какво е обяснението Ви ?

– Самата Украйна значително се е подобрила от началото на войната с битката против корупцията със основаните институции и, по-важното, с разследвани случаи на корупция. Тук е яркият контрастност с режима на Путин, който облекчава глобите против корумпираните. Има две развития, които са радикално противоположни. Фактът, че има нови корупционни схеми, появяващи се в международен мащаб, е нещо, обвързвано с глобализацията на стопанската система, с повишаването на проведената престъпност, с увеличените онлайн схеми за укриване на непозволено насъбрани облаги. Това не наложително е обвързано с войната в Украйна, само че би трябвало да се борим с него.

България има история на компликации в битката с корупцията , знаете . Съдебната власт и прокуратурата са подложени на критика за политическа взаимозависимост . Възможна ли е битка против корупцията , когато системата е корумпирана ?

– Борбата против корупцията е невъзможна, в случай че липсва самостоятелна правосъдна власт с нужните човешки и финансови запаси, с цел да работи съответно против корупцията. В България, както в множеството страни по света, има редица закони и регламенти. Необходимо е да се одобряват още закони, като да вземем за пример за лобизма, за злоупотребата със правосъдни начини против деятелите за битка с корупцията. Но най-важните закони са налице. Необходима е правосъдна система, употребяваща тези закони, с цел да се бори същински с проведената престъпност.

Корупцията част ли е от логиката на психиката на нациите ?

– Определено не. Ако беше част от логиката на психиката на нациите, щеше да има единствено няколко страни, които да са постигнали прогрес в битката с корупцията. Нека Ви кажа нещо. Аз съм французин. Почтеността не е наложително главен детайл от френската просвета, дори в противен случай – във Франция постоянно е имало този метод, че си доста остроумен, в случай че успееш да не спазваш закона. Но французите имат шанс, че има задоволително самостоятелна правосъдна власт от началото на 90-те, която да проверява случаи на корупция, да осъжда на затвор корумпирани политици и държанието се промени за няколко години. Още доста би трябвало да се свърши във Франция, само че не е обвързвано с просвета или нрав, а със системите, по какъв начин страните биват ръководени и дали има задоволително надзор и инспекции за битка със злоупотребата с власт.

Снимка: btvnovinite.bg

Според показателя на „ Прозрачност без граници “   сме близо до Унгария и Румъния . Какво общо имаме в този подтекст ?

– Ситуацията в България е доста друга от тази в Унгария. Трябва да погледнете Индекса за усещане на корупцията, измерващ чувството за корупция в обществения бранш за избран интервал от време. През последните 10 години, България се е издигнала с 4 точки, до момента в който в Унгария се е влошило с 13 точки. Това е значителното. Това е разликата сред унгарския политически режим, избрал засилен авторитаризъм и преодоляването на стопанската система от клана и България, която е народна власт – със своите провокации, само че стремяща се да се бори с корупцията.

Ефективен ли е законът Магнитски в България и смятате ли , че е належащо да се одобри европейски подобен ?

– Необходим е по-обстоен спор по отношение на закона „ Магнитски “, тъй като има няколко американски закона, които имат интернационално влияние, поради икономическата мощност на Съединени американски щати. Има някои хора, които биха споделили „ За какво ни е американски съдии да осъждат наши политици, наши водачи, това би трябвало да спре! “ Но Съединени американски щати повеждат по пътя в обстановка, в която би трябвало да се борим със международната стопанска система на корупция от доста политически фрагментирана планета, без задоволителна политическа съгласуваност. Необходим ни е не наложително европейски закон „ Магнитски “ – ние към този момент имаме подобен, който не е за корупция. Нуждаем се от по-здрава правосъдна система във всяка страна, в България и другаде, във Франция, в европейските страни, тъй че политиците, за които има съмнения, че са направили нещо неправилно, да бъдат съдени в техните страни от ефикасна система, тъй като жителите са жертвите, плащащи по-скъп ток или нямащи задоволително обществен финансов запас, заради понижени налози или на някои им е било разрешено да не заплащат налози. От това се нуждаем – от по-здрави правосъдни системи във всяка страна.

Продължи да четеш  
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР